Wie is Marianne Wilschut?

Marianne WilschutIk ben journalist, tekstschrijver en eindredacteur. Ik ga regelmatig op pad voor reisverhalen, maar maak net zo graag in Nederland reportages, interviews en achtergrondartikelen. Naast reizen, zijn duurzaamheid, natuur, internationale samenwerking en maatschappelijk verantwoord ondernemen thema's waar ik regelmatig over schrijf. Dat doe ik voor onder andere National Geographic Traveler, Trouw, Plus Magazine, Staatsbosbeheer, IVN, De Ingenieur en Down to Earth Magazine.

Speciale uitgaven
In 2018 maakte ik in opdracht van Plus Magazine de reisgids 'Onderweg in Europa' met daarin verrassende autoroutes in Europa. Ik ben co-auteur van de publicatiereeks 'Groene Signalementen' in opdracht van Hogeschool van Hall Larenstein. Voor een boek ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Stichting Max Havelaar deed ik de interviews. Dat deed ik ook voor een boek van de campagne Fairtrade Gemeenten.

(Web)redacteur
Ik werk als zelfstandige maar val af en toe ook in bij redacties. Zo heb ik meerdere keren de redactie duurzaamheid & natuur van dagblad Trouw tijdelijk versterkt. Bij Trouw ben ik ook vaste invaller bij de eindredactie. In de zomer van 2015 werkte ik drie maanden als (web)redacteur bij de redactie van National Geographic Traveler. Daarnaast heb ik van 2004 tot en met 2011 twee dagen in de week als webredacteur bij OneWorld gewerkt.

Advertorials en specials
Ik produceer regelmatig advertorials voor goede doelen en reisorganisaties en schrijf artikelen voor personeels- en ledenbladen. Ook ben ik beschikbaar voor bijzondere producties. Zo maak ik voor Zwitserland Toerisme regelmatig bijlages over regio's in Zwitserland die meegestuurd worden met National Geographic Traveler. Voor Stichting Werelderfgoed heb ik een bijlage gemaakt over werelderfgoed in Nederland die met National Geographic Magazine werd meegestuurd. Voor National Geographic Magazine schreef ik ook de teksten voor een bijlage over duurzame energie in Groningen.

Eindredactie
Verder werk ik als eindredacteur. Dat doe ik voor dagblad Trouw en Het Weer Magazine. Af en toe redigeer ik ook boeken en rapporten. Van 2005 tot 2007 was ik eindredacteur van Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting van D66.

Nog even wat feiten en weetjes. Ik heb geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Latijns-Amerika studies. Na een korte periode als journalist bij de redactie economie van dagblad Trouw werk ik sinds 2004 als freelancer. Ik ben een fanatiek scrabblelaar/wordfeuder. Verder mag ik graag popquizzen en sta ik als DJ Hop Marjanneke af en toe achter de draaitafel. Mijn voorbeelden zijn Ryszard Kapuscinski, Kuifje en Annie M.G. Schmidt. Ik woon en werk in Utrecht.

Oude opdrachtgevers:

Wie mij googelt, kan mijn naam tegenkomen op sites van de volgende oude opdrachtgevers:

- onzeWereld, tijdschrift over globalisering en internationale samenwerking

- Vice Versa, vakblad voor ontwikkelingssamenwerking

- Internationale Samenwerking, voorlichtingsblad van het ministerie van buitenlandse zaken

- Historisch Nieuwsblad

- Nationaal Archief Magazine

- Idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting van D66

- Tsunamikrant, eenmalige publicatie van de Samenwerkende Hulporganisaties

- Milieudefensie Magazine

- Ekoland, vakblad over biologische landbouw

- Dick Scherpenzeel Stichting

- Tulpia, tijdschrift over Nederland en Turkije

- Bankbreed, personeelsblad ABN Amro

- Debatcentrum Tumult

- Enter, tijdschrift SeniorWeb

- Elements, outdoorblad

- Tring!, tijdschrift van fietsfabrikant Batavus